OHJEET UKKOSEN VARALLE

Muistuksena loppukesän mahdollisten ukkosten varalle:

Mikäli sääennusteiden ja -havaintojen mukaan on pienikin ukkosen mahdollisuus kannattaa golfkentällä olla äärimmäisen varovainen. Sateenvarjon käyttö tai puun alle meneminen on erittäin vaarallista.

Mikäli kentän toimihenkilöt varoittavat mahdollisesta ukkosen vaarasta ja näette ukkospilvien lähestyvän kenttäaluetta,  täytyy peli keskeyttää oma-aloitteisesti ja hakeutua suojaan. Ukkosen lähestyessä kenttää henkilökunnan on syytä kiertää kentällä kertomassa pelin keskeyttämisestä.

Mikäli ukkossadepilvet ovat kentän päällä, peli tulee keskeyttää välittömästi vaikka salamat iskisivät useammankin kilometrin päässä. Salama voi iskeä mistä tahansa samasta pilvimassasta.

Mikäli ukkonen on kentän läheisyydessä pitää mailat ja kärryt jättää kentälle, kun pelaajat itse hakeutuvat suojaan.

Ukkosella sateenvarjon käyttö tai puun alle meneminen on erittäin vaarallista. Kyykistyminen on ainoa keino suojautua, jos ollaan aukealla, kuten golfkentällä. Suuri puu voi antaa suojaa salamalta vain, jos asettuu siitä sen korkeutta vastaavalle etäisyydelle ja kyykistyy jalat yhdessä. Korkeita paikkoja on vältettävä, samoin rannalla vesirajaa.

Kilpailuissa kilpailunjohtajan tehtävänä ja velvollisuutena on keskeyttää kilpailu ukkosen uhatessa ja pelaajien on tällöin pakko keskeyttää peli ja hakeutua suojaan sisätiloihin.

Lähde: Ilmatieteenlaitos

Lue lisää Ilmatieteenlaitoksen sivuilta:
http://ilmatieteenlaitos.fi/suojautuminen-salamalta
http://ilmatieteenlaitos.fi/salama-ja-ukkonen

Punaisen ristin ohjeet elvytykseen:
http://www.punainenristi.fi/ensiapuohjeet/elvytys